Mag ik je een vraag stellen, die misschien een beetje vreemd is? Stel nou, dat je straks naar huis gaat… En je maakt je dag af, zoals je normaal zou doen. Je gaat misschien even relaxen, je gaat eten, daarna nog wat lezen… of wat tv kijken… Gewoon dingen die je normaal doet. En dan – als het tijd is om naar bed te gaan – ga je lekker liggen. Je wordt doezelig en je valt in slaap… En dan, tijdens je slaap gebeurt er iets. Een ‘wonder’. Een wonder waardoor al de problemen waarvoor je hier bent, in één klap zijn verdwenen. 

Maar jij weet dat niet, want je slaapt. En je huisgenoten weten dat ook niet,want zij slapen ook. Wat zijn dan de eerste dingen waaraan je merkt dat er een wonder is gebeurd gedurende de nacht? En wat zouden je huisgenoten ervan merken? 

Deze wondervraag (De Shazer & Dolan, 2009; Metcalf, 2006, Visser, 2009) is een van de meest bekende oplossingsgerichte technieken. Psychotherapeute Insoo Kim Berg ontdekte hem op een dag ze een therapiesessie deed met een cliënt. Deze had een ernstig probleem en op een bepaald moment wist Insoo niet hoe ze verder moest. Ze stelde een vraag en de cliënt antwoordde: “Oh, maar daar zou een wonder voor nodig zijn!”, en Insoo zei daarop: “Wel… stel je dan eens voor dat dat wonder zou gebeuren….” 

Insoo was er zelf verbaasd over hoe nuttig het antwoord van de cliënt bleek te zijn. En vanaf dat moment begon de wondervraag zoals die nu bekend is, zich te ontwikkelen. De wondervraag is succesvol omdat hij de cliënt vraagt om in detail te beschrijven hoe de situatie eruit ziet zonder het probleem. Hierdoor verschuift het accent van probleem naar gewenste toekomst. En dat is de kracht van de wondervraag. 

De wondervraag wordt tegenwoordig niet meer alleen in psychotherapeutische settings gebruikt, maar ook bij coaching, interventie, veranderingstrajecten en mediation. Er zijn ook verschillende versies van de wondervraag. Zo wordt er ook wel gesproken van de magische consultancy interventie, die meer is toegespitst op het bedrijfsleven. Die gaat ongeveer zo: 

Stel dat er tijdens het weekend een consultancy team de hele organisatie heeft veranderd en dat het probleem waarover we nu spreken helemaal verdwenen is…. (etc.). 

Het is verleidelijk om de wondervraag minder vreemd te maken door hem te transformeren naar een meer zakelijke versie zoals hierboven. Toch blijkt uit ervaring dat juist in de meest zakelijke omgevingen de originele wondervraag toch effectief is. Misschien juist doordat hij zo vreemd is. 

Meer informatie 

Wil je zelf ervaren hoe oplossingsgerichte technieken jou verder kunnen helpen? Neem dan eens – geheel vrijblijvend – contact op. 

 

Bronnen 

De Shazer, S., & Dolan, Y. (2009). Oplossingsgerichte therapie in de praktijk. Wonderen die werken. Amsterdam: Hogrefe. 

Metcalf, L. (2006). The Miracle Question. Crownhouse Publishing. 

Visser, C., (2009). Doen wat werkt. Culemborg: Van Duuren Management. 

Foto door Andrea Piacquadio: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/foto-van-sleeping-man-3771069/

  


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Vind je dit een interessant artikel? Help me dan meer volgers te vinden!