Zo’n 30 jaar geleden realiseerde psychotherapeut Steve de Shazer zich dat oplossingen niet per se in verband hoeven staan met problemen.Samen met zijn vrouw Insoo Kim Berg en collega’s van het Brief Family Therapy Center in Milwaukee (VS) legde hij de basis voor een grensverleggende nieuwe therapievorm: Solution Focused Brief Therapy, of in het Nederlands: Oplossingsgerichte therapie. In het centrum werd jarenlang geëxperimenteerd om erachter te komen wat écht werkt in psychotherapie. Sommige van de interventies zijn dan ook letterlijk tijdens therapiesessies ontstaan (bijvoorbeeld de ‘wondervraag’).

Oplossingsgerichte therapie gaat uit van de cliënt zelf, van zijn competenties en keuzevrijheid. In de therapie wordt gebruik gemaakt van vraagtechnieken zoals ‘schaalvragen’, ‘uitzondering-op-probleemvragen’, ‘eerderesuccessenvragen’, ‘copingvragen’, en de hiervoor al genoemde ‘wondervraag’.
Inmiddels is de oplossingsgerichte therapie wereldwijd bekend. De oplossingsgerichte vraagtechnieken worden niet alleen toegepast in de psychotherapie, maar ook in andere vakgebieden, bijvoorbeeld coaching en mediation. De aanpak van het oplossingsgericht coachen is anders dan de meeste andere coachingsaanpakken. Bij oplossingsgericht coachen komen de problemen wel aan de orde, maar de coach zoekt niet naar de oorzaken ervan. Ook maakt de coach geen diagnose. De coach maakt gebruik van oplossingsgerichte vragen om de voor de cliënten gewenste situatie helder te krijgen in concrete gedragstermen. De grootste kracht van de methode is de door en door praktische inslag. Samen met de coach onderzoekt de cliënt wat hij al in huis heeft om zijn problemen te lijf te gaan. Dit gebeurt met kleine stapjes.

Foto credit: Lesly Juarez – Unsplash

error

Vind je dit een interessant artikel? Help me dan meer volgers te vinden!