Feedback van anderen over jouw sterke punten, motiveert en geeft zelfvertrouwen. Maar het gebeurt jammer genoeg niet vaak dat mensen elkaar positieve feedback geven.
In een trainingssituatie tonen de deelnemers zich over het algemeen van hun beste kant. Bovendien laten ze tijdens de sessies ook meer van zichzelf zien dan in de normale werksituatie. Hierdoor krijgen de deelnemers ook zicht op elkaar sterke punten. Een teamtraining kan dus een uitgelezen moment zijn om de volgende oefening te doen. Doe de oefening aan het eind van de dag en iedereen gaat met een goed gevoel naar huis!
Werkwijze
De oefening werkt goed in groepen tot 12 deelnemers. Als de groep groter is, dan is het handiger om te splitsen in subgroepen.
- De deelnemers gaan in een cirkel zitten (inclusief trainer).
- De trainer legt uit wat het belang is van positieve feedback.
- Iedereen krijgt een vel papier (ook de trainer)
- Onderaan het papier zet iedereen zijn* eigen naam.
- Vervolgens geeft iedere deelnemer zijn papier door aan de persoon links naast zich.
- Deze schrijft bovenaan het blad op wat hij het meest heeft gewaardeerd in de persoon wiens naam onderaan het blad staat.
- Daarna vouwt hij het papier om zodat de opmerking niet meer zichtbaar is.
- Het papier wordt doorgegeven aan de volgende deelnemer aan de linkerkant. Die schrijft ook op wat hij waardeert in de persoon wiens naam onderaan het blad staat, vouwt het blad om zodat ook zijn opmerking niet meer zichtbaar is en geeft het papier door. Dit gaat net zo lang door tot het papier weer terug is bij de persoon wiens naam eronder staat.
- Vervolgens leest iedereen in stilte de opmerkingen die over hem zijn gemaakt.
- Iedereen leest vervolgens om de beurt hardop op wat hem het meest aanspreekt.
- Daarna staat iedereen op en gaat weer in een cirkel staan.
- Tenslotte herhaalt iedereen op zijn beurt nog een keer het commentaar dat het meest aansprak, maar nu in de ik-vorm: ‘Ik ben…’ of ‘Ik heb…’. Als beschrijving van de eigen kracht!
- Iedereen neemt het papier mee naar huis en bewaart dit zorgvuldig.
Bron: www.nickheap.co.uk
* Ik gebruik hier ‘hij’ en ‘zijn’ voor het gemak; natuurlijk worden er ook vrouwelijke deelnemers mee bedoeld.